logo
competitie de pescuit la crap
Competitii

Abordarea Unei Competiții De Pescuit La Crap

By Dan Stelian Nicolae12 aug. 2024

De cele mai multe ori, foarte mulți pescari, atunci când se gândesc să meargă la un concurs de pescuit, nu dau prea multă importanță pregătirii acestei partide. Mulți cred că au noroc la tragere și prind un stand bun, iar totul decurge de la sine cu capturi pe măsură. 

Nu tot timpul planul de acasă se potrivește cu cel din câmpul de luptă; de cele mai multe ori, un stand bun, dar pescuit prost, poate să dezamăgească complet.

Strategia de nădire

În funcție de tipul concursului și densitatea de pește mare aflat în lac, decidem cum să ne pregătim, cu ce fel de nadă, dimensiune și aromă de boiliesuri, dar și, foarte important, ce cantități din fiecare. 

Un concurs bazat pe cantitate, unde contează totalul de pești prinși, clar va necesita mai multă nadă decât unul pe calitate, unde contează doar cei mai mari pești prinși. Apoi, trebuie avut în vedere dacă ni se permite și nădirea “grea” (spomb, praștie, afet etc.) sau doar cobra (baston de nădire).

Tehnica de pescuit

Așadar, în funcție de specificul lacului și tipul concursului, putem să luăm o hotărâre dacă să nădim la spomb sau cobra și ce cantitate de nadă să aruncăm în apă. Atenție mare la cantitatea de nadă aruncată în apă, deoarece înapoi nu poți să o mai scoți. 

Eu personal prefer puțin și des, sau putem merge pe tehnica de “premiere” a peștelui, adică atunci când trăsătura apare, să oferim câteva mâini de bile (boilies) date cât mai aproape de locul unde aceasta a avut loc.

Importanța echipamentului

Cât despre echipament, știm cu toții că în astfel de competiții un echipament mai performant ne poate ușura munca, mai ales dacă avem nevoie de atingerea unor distanțe mari de pescuit.

Lucrul în echipă

În afara de competițiile individuale, astfel de concursuri se câștigă ca echipă, așadar alegeți cu grijă partenerul de pescuit. În stand nu pot exista discuții de genul că două lansete sunt ale mele, două ale tale. 

Odată ce accepți să formezi o echipă cu cineva într-un concurs, trebuie să fii conștient că cel puțin echipamentul de pescuit este la comun. Sarcinile trebuie împărțite astfel încât să se poată face o completare reciprocă între membrii echipei: unul nădește, unul face drilul, unul dă peștii la cântar etc.

Organizarea în stand

Disciplina și ordinea în stand sunt unele dintre cele mai importante criterii care pot influența pozitiv deznodământul partidei. 

Nu poți lăsa lucrurile aruncate aleator, trebuie să știi că atunci când ai nevoie de o croșetă (ca exemplu), ea este pusă la locul ei, să nu fii nevoit să stai să o cauți, mai ales în perioada când peștele a început să se hrănească și trebuie să te miști rapid.

Abordarea competiției cu seriozitate

Unii dintre cei prezenți pe malul lacului vor doar să iasă la pescuit, să scape de “nevastă” cum se zice, și de multe ori cantitatea de alcool consumată în standurile respective este vizibil mai mare. 

Trebuie să știm că efortul financiar atunci când vrei să mergi la o competiție de pescuit este mare. Pornind de la taxa concursului, la tot ce ține de logistică, nadă și echipament, totul costă, așadar nu vrei decât să ieși pe podium și să îți recuperezi măcar o parte din cheltuieli. 

De aceea, totul trebuie tratat cu seriozitate și profesionalism, nu vrei decât să performezi, să urci pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, să fii liniștit cu tine însuți că ai făcut totul așa cum trebuie.

Dan Stelian Nicolae

Ma numesc Dan Stelian Nicolae, consider că sunt un novice în arta pescuitului la crap, sunt un adept al pescuitului lansat, dar practic și pescuitul plantat ori de câte ori am ocazia. În același timp sunt prezent la multe competiții de pescuit dar încerc să ajung și pe terenul de casting pentru îmbunătățirea tehnicilor de lansat la distanță. Încerc să aduc cât mai multe informații și pe rețele de socializare, unde pot fi găsit sub următoarele forme:

Distribuie acest articol