Mă numesc Alin Moldovan,iar în acest articol o să expun câteva rânduri legate de pescuitul pe care l-am practicat în sezonul din 2021 pe diferite lacuri din țară și străinătate.
Pungi Solubile: Schimbarea Strategiei de Pescuit
La finalul anului 2020 mi-am propus ca în 2021, să încerc pescuitul cu pungi pva. Începând sezonul de pescuit în luna martie am avut câteva partide de patru și cinci zile pe Lacurile Brădeni, Iannis și Cetariu, unde am pus în practică strategiile pe care le-am făcut în pauza de iarnă.
În aceste partide, cu ajutorul pungilor pva și cu o nădire ușoară dar foarte precisă, cu boiliesuri solubile Magic Squid, Seduction Baits de 16-20 mm combinate cu peleți de mici dimensiuni, am reușit sa pun pe saltea câțiva crapi primăvăratici, trei dintre ei au fost crapi de peste 20 kg.
Pungile pva au nenumărate avantaje cum ar fi o foarte bună prezentare a monturii pe substrat, atracția pe care o dă mica farfurie de nadă după ce punga solubilă se dizolvă, distanțele extreme la care poți ajunge, se poate pescui cu ele pe tot parcursul anului, indiferent de strategia pe care o abordezi se poate pescui cu pungile pva atât pe patul de nadă, cât și izolat.
Echipamentul Folosit
Pentru confecționarea întregului ansamblu folosesc următoarele elemente:
1- Plumbi cu tijă Cipi Bait de 85–75–60 gr
2- Leadcore CPK 25 lb
3- Agrafă rapidă Korda
4- Fir textil pentru forfac de 20 lb CarpSpirit Herculaine
5- Cârlige Long shank Carp Spirit de 6
6- Pungi PVA Fox
7- Pelete de 2 și 4 mm Seduction Baits
8- Popup și Boilies critic echilibrat Seduction Baits
Montura pe care o folosesc pentru pungile solubile este ”montura Combi Slip-D Rig” iar momeala de cârlig o atașez întotdeauna cu un fir de tip ”bait floss”.
Rezultate și Recorduri
După un început de primăvară cu rezultate bune, am continuat în acest ritm prima parte a sezonului, depășind record după record, atât la calitate cât și la cantitate. Cantitatea cea mai mare de pește prins a fost pe Lacul Iannis în perioada 9-14 Iunie, 96 h, standul 11, am reușit să pun pe saltea 24 de crapi cu un total de 277 kg.
Iar ca și calitate am reușit să pun pe saltea încă trei crapi de peste 20 kg, cel mai mare fiind prins pe standul 6 al Lacului Cetariu în perioada 15-20 Mai și cântărind 23.8 kg, noul meu record personal.
Observații și Adaptări
În partidele în care am avut nevoie să ajung la distanțe de peste 120 m, cum e Lacul Iannis, am folosit plumbi de 85 gr iar montura era introdusă în punga pva, pentru a fi aerodinamică.
Pentru celelalte lacuri, Brădeni, Cetariu, Gabud, Parco Del Brenta și Playground, unde nu am avut nevoie să ajung la distanțe mari, am ales să folosesc plumbi mai ușori, iar montura am ataşat-o de punga în exteriorul ei.
Nu am observat nicio diferență în frecvența trăsăturilor între montura atașată sau introdusă în “Bag”, prezentarea pe substrat e aceeași. Aditivarea pungilor cu lichid atractant este un subiect interesant, dezbătut de foarte multe ori, dar după testele făcute de mine am observat că acel lichid, indiferent de firma producătoare, nu face nicio diferență evidentă.
În schimb culoarea momelii de cârlig este un factor decisiv și cred că face cu adevărat diferența, de exemplu pe Lacul Iannis am avut partide foarte bune folosind momeli flotante sau semiflotante de culoare portocalie.
Sfârșitul Sezonului de Pescuit
Tot ce pot spune după sezonul din 2021 este că pescuitul cu pungi solubile mi-a adus rezultate deosebite, mult mai bune față de pescuitul practicat cu montura de tip plumb pierdut și săculeț solubil pe care l-am practicat în sezoanele anterioare.